5 Tanda Anak Dah Mula Jadi Raja Kepada Mak Ayah

Kasih Sayang Ibu Terhadap Anak

Banyak sangat yang saya jumpa mak ayah yang dikawal oleh anaknya tanpa dia sendiri sedari. Ini adalah tanda-tanda bila anak dah mula naik kepala dan jadi raja pada mak ayahnya:

1. Mak ayah mula jadi overprotective

  • Anaknya tak boleh disentuh dan tak nak anak susah langsung!
  • Sifat melindungi ini bagus sebab itu memang fitrah mak ayah yang Tuhan dah bagi tapi kalau dah melampau sangat tu namanya Helicopter Parenting.
  • Anak yang datang daripada Helicopter Parents ini biasanya akan menjadi manja melampau, tak pandai berdikari dan mudah mengalami masalah cemas (anxiety) bila dah dewasa nanti.

2. Mak ayah tak pernah cakap ‘TAK BOLEH’ kat anak

  • Semua benda mak ayah tu terpaksa tunaikan sebab anak meragam tak berhenti bila permintaan tak ditunaikan.
  • Padahal sifat meragam itu muncul sebab anak dah tahu dah bila meragam je mak dan ayahnya akan kalah dan tunaikan permintaannya.

3. Mak ayah bagi je semua makanan yang anak minta

  • Mak ayah tu dah tak boleh bezakan antara real food dan jajan.
  • Semua makanan yang tak sihat mula memenuhi peti ais rumah masing-masing kerana mak ayah tu tak mampu tolak kemahuan anak-anak.
  • Padahal jajan tu penuh dengan kalori tetapi kosong nutrisi.

4. Mak ayah tak boleh dengar anak menangis

  • Mak ayah akan jadi gelabah dan gelisah sangat kalau anak menangis.
  • Akhirnya mak ayah tunaikan segala kemahuan anak.
  • Padahal tangisan anak tu adalah tangisan manipulatif.
  • Tangisan manipulatif ni bukan tangisan yang real pun. Tangisan manipulatif adalah tangisan yang dibuat-buat kerana anak tahu tangisan tu berjaya membuatkan mak ayahnya tunduk dan patuh pada segala kemahuannya!

5. Smartphone mak ayah selalu berada di tangan anaknya

  • Kalau sekali sekala tak apa. Yang bahayanya sampaikan 24 jam smartphone tu berada di tangan si anak.
  • Akhirnya anak menjadi ketagih dan mula tak dapat kawal emosi (lack of self control) bila berjauhan dengan smartphone mak ayahnya.

Pssst. Benda ni tak ramai mak ayah yang tahu tau. Tolong sebarkan pada mak ayah yang belum tahu ye.

Kredit: FB Taufiq Razif

Azhan

Seseorang yang cuba mempersembahkan sesuatu bermakna buat masyarakat.

More Posts - Website

Loading...
Himpunan Pantun Penyeri Majlis
Pantun adalah satu puisi Melayu yang mempunyai dua baris yang mempunyai ikatan berirama
Contoh Teks Pengacara Majlis Persaraan Guru
Teks Ucapan Emcee Majlis Persaraan Cikgu Carian Berkaitanteks pengacara majlis persaraan, pengerusi majlis
Ada Apa Dengan Result UPSR?
Saya terbaca sebaran poster kenyataan Dato Seri Mahdzir Khalid, Menteri Pendidikan Malaysia. Beliau
Senarai Lengkap Panggilan Hormat Untuk Orang Kenamaan
Dalam urusan kita sehari-hari, adakalanya kita diminta untuk menjadi pengacara majlis bagi sesuatu

Leave a reply "5 Tanda Anak Dah Mula Jadi Raja Kepada Mak Ayah"