Bacaan Doa Majlis Yang Mudah dan Ringkas


Pernahkah tiba-tiba anda diminta menjadi pembaca doa di sesuatu majlis? Tak kiralah sama ada majlis perpisahan, majlis kesyukuran ataupun perhimpunan sesuatu agensi atau jabatan? Tentu anda tercari-cari bacaan doa mudah untuk sesuatu majlis.

Di sini saya ingin berkongsi doa mudah yang boleh dibaca dan sesuai digunakan untuk semua majlis yang berbentuk ilmiah ataupun seumpamanya.

 

Bacaan Doa Majlis Yang Mudah


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ


اَلْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ اْلعَلَمِْينَ
وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلىَ أَشْرَفِ الأَنْبِيَآءِ وَالمُرْسَلِينَ
وَعَلىَ آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِينَ

Ya Allah Ya tuhan kami.
Hanya padamu sahaja kami panjangkan kesyukuran atas segala rahmat dan berkatMu.

Bersempena dengan majlis pada hari ini, kami memohon inayah dan taufikMu. Kurniakanlah kesejahteraan dan kebahagian kepada kami. Bukakanlah hati-hati kami, lapangkanlah dada kami supaya kami dapat mengisi ilmu dan pengetahuan yang berguna untuk agama, bangsa dan negara.

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Kami memohon kepada-Mu, agar Engkau berkatilah majlis ini dengan limpahan rahmatMu, semoga segala usaha kami dalam menjayakan majlis ini mendapat keredhaan dan hidayah-Mu.

Sesungguhnya pada hari ini kami berkumpul kerana-Mu Ya Allah

Kami berkumpul untuk menimba ilmu, bertukar pendapat, menyumbangkan buah fikiran, menghubungkan silaturahim, dan memberi sokongan ke arah meningkatkan lagi prestasi jabatan kami.

 

Ya Allah  Ya Zal Jalali Wal Ikram,
Kami memohon kekuatan dari hadhrat-Mu Ya Allah, supaya kami yang hadir pada hari ini,

agar kami dapat melaksanakan segala kebajikan

Dan kami pohon perlindungan dengan Engkau daripada melakukan keburukan.

 

Ya Allah kurniakanlah kepada kami kekayaan ilmu pengetahuan

dan hiasilah diri kami dengan sifat lemah-lembut.

Serta muliakanlah kami dengan ketaqwaan dan indahkanlah diri kami dengan kesihatan.


رَبَّنَا  أَتِنَا فِى الدُّنيَا حَسَنةً
وَفِى الأَخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّاِر
سُبحَانَ رَبِّكَ  رَبِّ العِزَّةِ عَمَّا يَصِفُونَ
وَسَلاَمٌ عَلَى المرُسَلِينَ
وَالحَمدُ للهِ رَبِّ العَلَمِينَ


Carian Berkaitan
Doa pembuka majlis, doa selamat ringkas, doa majlis, doa kesyukuran

Azhan

Seseorang yang cuba mempersembahkan sesuatu bermakna buat masyarakat.

More Posts - Website

Loading...
2 Doa Yang Paling Kerap Dibaca Oleh Nabi Muhammad SAW
Doa adalah satu ibadah menzahirkan keberhajatan seseorang hamba kepada Allah SWT. Ia juga
Doa Majlis Pertunangan
Bertunang adalah adat masyarakat Melayu di Malaysia. Konsep pertunangan yang diamalkan oleh masyarakat Melayu
Doa Majlis Perkahwinan
Berikut adalah doa majlis perkahwinan yang boleh digunakan bagi mendoakan pasangan suami isteri
Maksud Sanah Helwah & Syafakallah
Orang Melayu memang suka meniru perkataan dalam bahasa Arab. Bahkan frasa yang simple
  1. author

    farid1 year ago

    Boleh x saya pakai bacaan doa ini untuk majlis..

    Reply
  2. author

    saif1 year ago

    Salam, minta jasa baik saudara. Sy ingin mengguna pakai doa ini boleh ya

    Reply
    • author
      Author

      Azhan1 year ago

      Silakan tuan

      Reply
      • author

        Ilyas Seif2 weeks ago

        Mohon guna dan copy doa ni ya

        Reply
  3. author

    Nik aiman Riffqi Bin Nik harizam1 year ago

    Saya nak pinjam doa boleh?

    Reply
  4. author

    Faizal1 year ago

    Mohon share ya …

    Reply
  5. author

    hisham1 year ago

    mohon izin nk copy doa ni ye

    Reply
  6. author

    Natrah12 months ago

    Saya guna doa ni ye..

    Reply
  7. author

    aiyootasuki12 months ago

    assalamualaikum, saya mohon copy n guna doa ni ya.

    Reply
  8. author

    adam11 months ago

    mohon menggunakan doa ini tuan

    Reply
  9. author

    ruzaini11 months ago

    Assalamualaikum, saya mohon izin untuk mennggunakan doa tuan dan copy doa tuan..
    semoga tuan bertambah rezeki..

    Reply
  10. author

    idham10 months ago

    assalamualaikum tuan. mohon jasa baik tuan utk mengizinkan saya menggunakan doa ini utk majlis yg diadakan pada hari ini

    Reply
  11. author

    Amir bin mohd salleh10 months ago

    Assalamualaikum,boleh ke saya gunakan doa ini untuk majlis perjumpaan party warisan di kg saya pada bulan depan

    Reply
  12. author

    Roy8 months ago

    assalam tuan..sy mohon kebenaran guna doa ini ya..terima kasih..

    Reply
  13. author

    shahmi anas7 months ago

    Assalamualaikum, saya mohon izin untuk menggunakan doa ini
    terima kasih

    Reply
  14. author

    Faizal7 months ago

    Salam, saya mohon izin untuk gunakan doa ni ya. Terima kasih

    Reply
  15. author

    Nass6 months ago

    Assalam encik.. Saya mohon untuk print out dan ingin digunakan dlm majlis ya? Terima kasih..

    Reply
  16. author

    Ramli Yahya6 months ago

    Tk atas perkongsian ilmu… Halalkan ilmu yg dikongsi ya

    Reply
  17. author

    Mohd Adib6 months ago

    Salam, minta izin pakai doa ni tuk majlis harini

    Reply
  18. author

    Papa6 months ago

    Salam.. mohon izin, saya nak guna doa ini utk majlis di pejabat besok pagi, semoga kita semua diberi keberkahan dari Allah swt… aamiin.

    Reply
  19. author

    shasha6 months ago

    Mohon share

    Reply
  20. author

    shahida5 months ago

    saya mohon guna doanya ya… terima kasih

    Reply
  21. author

    Muhsin Nor Paizin4 months ago

    Kenapa di block copy ni. Org nak guna utk amal ibadat terus jadi terbantut..

    Reply
    • author

      Duan2 months ago

      Betul dan setuju. Wassalam.

      Reply
  22. author

    azhari4 months ago

    sy mohon guna doa ini…tk

    Reply
  23. author

    Julhj4 months ago

    Tn mohon izin guna doa ini..tq

    Reply
  24. author

    Ijam3 months ago

    Tuan mohon izin guna doa in..t.kasih

    Reply
  25. author

    Dhuan2 months ago

    Assalamu’alaikum. Bagi tak bagi pun saya akan pinjam guna pakai juga doa2 di atas. Gurau je. Maaf ya. Dah di public domain, kena mohon izin ke? Mohon pemilik situs ini letak siap2 keizinan diberi utk guna dan manafaatkan ilmu dan pengetahuan yg ada di blog ini. Jadi mudah tak perlu minta lagi.

    Reply
  26. author

    putih melati4 weeks ago

    Terima kasih atas perkongsian doa yang mudah. Mudah faham dan sampai maksudnya kepada pendengar. Moga dimakbulkan..

    Reply
  27. author

    Muhammad1 week ago

    Assalamualaikum, minta izin untuk guna doa ini. terima kasih

    Reply
  28. author

    MUHAMMAD ZULHADI BIN KHAMIS7 days ago

    mohon izin guna doa ini.. jazakallah

    Reply

Leave a reply "Bacaan Doa Majlis Yang Mudah dan Ringkas"