Category: Makanan

Fucuk dan Cara Memasaknya

Permalink to Fucuk dan Cara Memasaknya
Apa Itu Fucuk? Sayur pucuk sering menjadi ramuan utama dalam penyedia­an sup sayur. Di samping itu, ia juga boleh dimasak lemak, ditumis air atau dijadikan pelbagai resipi lain yang menyelerakan dalam masakan Melayu. Proses pembuatan sayur pucuk memerlukan banyak kesabaran kerana ia mengambil masa sehingga sehari suntuk untuk di­siapkan bermula daripada proses merendam kacang soya

Loading...

Cara Masak Telur Separuh Masak – Perfect Macam Kat Kopitiam!

Permalink to Cara Masak Telur Separuh Masak – Perfect Macam Kat Kopitiam!
Pernahkah anda makan telur separuh masak di kopitiam, RnR atau hotel? Memang sedap dan gebu teksturnya. Tidak terlalu keras dan tidak pula terlalu cair ataupun mentah. Ada juga yang panggilnya telur setengah masak ataupun telur goyang. Tak kiralah apapun, tapi hakikatnya ia memang sedap jika dimakan ketika sarapan dan dicicah pula dengan roti bakar. Tetapi

Resepi Telur Masak Kicap Simple – Lauk Cepat Bila Tiada Masa

Permalink to Resepi Telur Masak Kicap Simple – Lauk Cepat Bila Tiada Masa
Pernahkah anda kesuntukan masa untuk memasak? Atau tak tau nak masak apa kerana malas masak lauk yang berat-berat? Telur masak kicap adalah jawapannya. Makan nasi berlaukkan telur masak kicap pun boleh membangkitkan selera. Resepi orang bujang lah katakan. Simple, sedap, cepat, murah dan kaya dengan protein. Bahan-bahan Resepi Telur Masak Kicap 5 biji telur (telur ayam

FoodPanda Kurangkan Caj Penghantaran Makanan Bagi Tahun 2019

Permalink to FoodPanda Kurangkan Caj Penghantaran Makanan Bagi Tahun 2019
FoodPanda merupakan salah satu syarikat yang menawarkan perkhidmatan tempahan dan penghantaran makanan terus kepada pengguna. Kini, bagi tahun 2019, pihak FoodPanda mengumumkan yang mereka akan mengurangkan caj untuk penghantaran makanan jika pesanan dipesan menggunakan platform mereka. Menurut FoodPanda, bermula 1 Januari 2019 ini, pelanggan di Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya akan dicaj sebanyak RM3 untuk

20 Resepi Masakan Daging [Part 2]

Permalink to 20 Resepi Masakan Daging [Part 2]
Sudahkah anda mencuba 10 resepi daging yang telah saya share di post sebelum ini. Jika belum, boleh rujuk artikel Resepi Masakan Daging di sini. Baik, sekarang jom kita tinjau 10 lagi Resepi Masakan Daging yang sedap dan mudah dimasak. 11) Resepi Daging Masak Kurma Bahan-bahan 1 kg daging (lembu atau kerbau) 5 sudu besar

20 Resepi Masakan Daging [Part 1]

Permalink to 20 Resepi Masakan Daging [Part 1]
Berikut adalah himpunan resepi masakan daging yang sedap-sedap. Resepi ini dikumpulkan dari sumber-sumber luar dan perkongsian di laman sosial seperti Facebook dan Instagram. 1) Resepi Rendang Daging Cili Hijau Bahan Utama 1 kg daging batang pinang 250 ml santan 2 sudu besar kerisik Garam secukup rasa 2 sudu besar gula melaka 2 keping asam gelugor