Category: Makanan

Resepi Rahsia Goreng Pisang Rangup

Permalink to Resepi Rahsia Goreng Pisang Rangup
Pisang goreng atau goreng pisang merupakan makanan yang sedap dimakan di waktu petang. Ia kini sudah dianggap sebagai makanan tradisi bagi rakyat Malaysia untuk hidangan makan-makan ringan. Kini sesuai dengan peredaran zaman, goreng pisang juga telah diolah dalam pelbagai bentuk seperti goreng pisang cheese, goreng pisang keju coklat, goreng pisang bijan, goreng pisang cicah sambal

Loading...

Resepi Kerabu Kerang Ala Thai Yang Sedap

Permalink to Resepi Kerabu Kerang Ala Thai Yang Sedap
Bagi anda yang kekeringan idea untuk menyediakan menu makan tengah hari, boleh cuba resepi yang mudah, cepat dan pasti sedap ini iaitu Kerabu Kerang Ala Thai. Menu berasaskan kerabu ini dianggap sebagai salad versi orang Melayu dengan menggunakan ulam-ulaman sebagai bahan utama. Jom, kita cuba resepi ringkas yang menyelerakan ini. Pasti tidak akan mengecewakan. Bahan-bahan

Buah Kurma dan Pelbagai Khasiat Mengenainya

Permalink to Buah Kurma dan Pelbagai Khasiat Mengenainya
Apa Itu Kurma Buah kurma atau dalam bahasa Arab, tamar adalah dari jenis palm seperti kelapa sawit sementara buahnya bertangkai seperti buah pinang. Kurma mengandungi khasiat pemakanan yang tinggi seperti kismis dan aprikot kering. Antara khasiat yang ada dalam buah kurma adalah protein, serat, gula, vitamin A dan C serta zat galian seperti besi, kalsium,

Fucuk dan Cara Memasaknya

Permalink to Fucuk dan Cara Memasaknya
Apa Itu Fucuk? Sayur pucuk sering menjadi ramuan utama dalam penyedia­an sup sayur. Di samping itu, ia juga boleh dimasak lemak, ditumis air atau dijadikan pelbagai resipi lain yang menyelerakan dalam masakan Melayu. Proses pembuatan sayur pucuk memerlukan banyak kesabaran kerana ia mengambil masa sehingga sehari suntuk untuk di­siapkan bermula daripada proses merendam kacang soya

Cara Masak Telur Separuh Masak – Perfect Macam Kat Kopitiam!

Permalink to Cara Masak Telur Separuh Masak – Perfect Macam Kat Kopitiam!
Pernahkah anda makan telur separuh masak di kopitiam, RnR atau hotel? Memang sedap dan gebu teksturnya. Tidak terlalu keras dan tidak pula terlalu cair ataupun mentah. Ada juga yang panggilnya telur setengah masak ataupun telur goyang. Tak kiralah apapun, tapi hakikatnya ia memang sedap jika dimakan ketika sarapan dan dicicah pula dengan roti bakar. Tetapi

Resepi Telur Masak Kicap Simple – Lauk Cepat Bila Tiada Masa

Permalink to Resepi Telur Masak Kicap Simple – Lauk Cepat Bila Tiada Masa
Pernahkah anda kesuntukan masa untuk memasak? Atau tak tau nak masak apa kerana malas masak lauk yang berat-berat? Telur masak kicap adalah jawapannya. Makan nasi berlaukkan telur masak kicap pun boleh membangkitkan selera. Resepi orang bujang lah katakan. Simple, sedap, cepat, murah dan kaya dengan protein. Bahan-bahan Resepi Telur Masak Kicap 5 biji telur (telur ayam