Biodata dan Profile Datuk Seri Vida, Pengasas Pamoga dan Qu Puteh


Biodata dan Profile Datuk Seri Vida
Nama Penuh: Datuk Seri Dr. Hajjah Hasmizah Othman
Asal: Machang, Kelantan
Umur: 44 Tahun
Adik Beradik: Anak bongsu daripada tiga beradik
Pendidikan: Sarjana Muda Pendidikan (Kesusasteraan Melayu dan Sejarah) dari Universiti Sains Malaysia (USM) dan Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang Biologi dari Universiti Monash.
Kerjaya: Usahawan produk kesihatan dan kosmatik
Nama Suami: Fairuz Ahmad Zainuddin
Nama Anak:
Nur Edlynn Zamileen Muhammad Amin, 10 tahun
Muhammad Eric Zacquan, 8 tahun

Fakta mengenai Datuk Seri Vida

  • Beliau adalah orang yang sangat minat berniaga, malah mula menjual nasi lemak dan kuih muih seawal usia sembilan tahun
  • Beliau pernah bekerja di kilang, menjual pokok bongsai, bekerja di restoran makanan segera dan tidak ketinggalan bekerja sebagai cikgu sekolah selama 12 tahun di Sekolah Jenis Kebangsaan Pooi Lam
  • Beliau pernah dikritik hebat dengan penampilannya yang sentiasa ‘disinari’ kilauan, ‘blink-blink’ dan keterlaluan dari hujung rambut hinggalah ke hujung kaki.
  • Beliau pernah kehilangan 2 anaknya yang terkorban akibat kebakaran rumahnya pada tahun 2013. Sumber: mStar.
  • Dato Vida juga pernah menjadi ibu tunggal selama bertahun-tahun dan membesarkan anak secara berseorangan sebelum berkahwin semula.
  • Dato Vida merupakan seorang usahawan dan jutawan wanita dengan syarikatnya, Vida Beauty Sdn Bhd yang mempunyai ratusan pekerja.
  • Pernah menaja program tv seperti Gegar Vaganza, Mentor Milenia TV3, Anugerah Juara Lagu (AJL29). Penajaan pada AJL29 mencecah RM3 juta manakala GegarVaganza pula hampir RM2 juta.
  • Pernah menaja pasukan bola sepak Kelantan dan mensyaratkan stadium dicat dengan warna pink (merah jambu) dan nama pasukan ditukar dari The Red Warriors kepada Pamoga Qu Puteh The Red Warriors. Hebat sungguh skill marketing beliau!
  • Slogan dan tagline produknya yang terkenal iaitu – qu puteh, qu puteh, barulah putih! (sambil menyentuh pipi dengan jari yang digayakan)
  • Antara kemewahan yang dimiliki Datuk Seri Vida adalah 14 buah rumah, barang kemas dan aksesori wanita bernilai jutaan ringgit, malahan klip video lagu I Am Me sahaja bernilai lebih RM1juta! Untuk maklumat lanjut kemewahan Datuk Seri Vida boleh rujuk sini.

datuk-seri-vida familyvida solat

Untuk yang berminat untuk follow Dato Seri Vida. Boleh follow page di bawah:
Instagram Datuk Seri Vida: https://www.instagram.com/datoserivida/
Facebook Datuk Seri Vida: https://www.facebook.com/datoserivida

Sedikit kata-kata motivasi yang dipetik dari akaun IG beliau:

I can’t tell the key of success, but the key to failure is trying to please everyone… Kita punya citarasa yang berbeza, kita punya interest yang berbeza, walau kita sesama manusia… Bak kata orang, rambut sama hitam, tapi hati masih lain-lain… Selamat pagi semua.. Semoga hari ini lebih baik dari semalam..


Carian Berkaitan

dato seri vida, dato vida, biodata dato seri vida, dato seri vida biodata

Azhan

Seseorang yang cuba mempersembahkan sesuatu bermakna buat masyarakat.

More Posts - Website

Loading...

Tags: #biodata #jutawan #pamoga #pengasas #qu puteh #vida

Biodata Nafiez Zaidi
Siapakah dia pelakon handsome bernama Nafiez Zaidi? Nafiez Zaidi merupakan pelakon yang agak baru dalam
Biodata Syainie Aida Shuhaimi, Adik Pelakon Eira Syazira
Selepas kedua kakaknya iaitu Eira Syazira dan Syafnida Shuhaimi bergelar pelakon, kini muncul
Biodata Eza Edmond, Penyanyi Lagu Bahagia
Eza Edmond, penyanyi yang bermula dengan menghasilkan cover lagu secara suka-suka di laman
Biodata Adiba Yunus, Pelakon Yang Kini Tampil Bertudung
Adiba Yunus atau nama penuhnya Siti Adibah binti Yunus adalah seorang pelakon yang
  1. author

    John deo2 years ago

    Hi, Datuk Seri. U are really idol for those who wants to be success in life. Keep it up Datuk Seri, SYABAS !!!!

    Reply
  2. author

    malik riduan bin mispan2 years ago

    88021501XXXX
    017-6782083
    salam hormat kpd DATO SRI VIDA. saya mahu bincangkan tentang peniagaan dan mahu membuat perjumpaan kepada pihak dato.
    sekian terima kasih

    Reply
  3. author

    Muhammad Huzaifi bin Mohd Zainul2 years ago

    Assalamualaikum saya huzaifi masih student di uiam. Saya mencari kerja untuk mengurangkan beban family sy.. jika Dato’ ade perlukan pekerja…sy sgt memerlukannya.. ini no sy dato 0142794853

    Reply
  4. author

    man2 years ago

    Assalammualaikum dato Sri Vida.
    Saya man.ada hasrat hendak meminta pertolongan dari dato
    Sila hubungi saya..sekian
    Terima kasih

    Reply
  5. author

    hartini2 years ago

    Salam Dato’ Sri,
    Saya daripada Pertubuhan Seni Silat Terlak Empat Malaysia, Boleh saya dapatkan alamat penuh HQ Dato’ Sri? Terima Kasih
    Hartini tel 0132872312

    Reply
  6. author

    korina2 years ago

    hi dato , saya orang sarawak . dato adalah idola sya .

    Reply
  7. author

    Zainon binti Noordin2 years ago

    Assalam Dato Seri
    Saya berharap Dato Seri dapat menjadi partner dalam penubuhan sekolah Antarabangsa di Bangi. Kalau dato berminat dlm perniagaan ini, harap dapat contact saya di hp +60127735606

    Reply
  8. author

    Azman aziz2 years ago

    Salam Dato Sri vida???saya nok mintok tulon dgn Dato Sri vida…saya asal Kelate jg…xp bkan Machang…di Kok Lanas dkt doh dgn Machang tu…saya mintok jasa baik Dato Sri vida kerja kosong bagi tahu kat saya…saya ingin membantu keluarga sya dgan kesempitan dan serba sederhana…harap Dato Sri vida hubungi saya 0172581362 Azman…

    Reply
  9. author

    zam2 years ago

    assalam.dato sya zam dri p.jaya.sya amat2 memerlukan bantuan dato demi keselamatan nyawa keluarga sya.terutama mak sya yg (oku)anak&isteri.sumpah demi ALLAH sya merayu pda dato.sembah sujud rayu dato sudi bantu demi nyawa keluarga sya.ni no fon sya-014-2276891..

    Reply
  10. author

    sheema2 years ago

    salam dato..sy ingin ke buitik dato di ipoh tp sy x tau dimana blh x bg sy lokasi..

    Reply
  11. author

    Yusri Ahmad2 years ago

    Asslm dato..
    Bolehkah kiranya dato menjadi funder kpd prniagaan sy..harap dato dpt membantu saya..

    Reply
  12. author

    Zainal abidin2 years ago

    Salam dato vida..saya nak minta dato vida bimbing saya jadi usahawan berjaya..saya datang dari keluarga yang susah..hubungi saya 0132320338

    Reply
    • author

      Noor aizam bt tualib2 years ago

      askum dato nk mintak tlong lh ini no hf sy 01121268663

      Reply
  13. author

    Farid2 years ago

    Assalammualaikum dato seri.. Sy nak mintak bantuan dr dato seri jika sudi membantu sy..
    Sy nak mintak bantuan daripada jutawan yg bermurah hati utk bantu ringankn beban sy.
    Jika dato seri tergerak hati utk bantu sy blh lah hubungi no sy.
    014-5061812 (Farid)

    Reply
  14. author

    munah2 years ago

    Salam dato, saya mohon pertolongan dan ingin berkongsi serta belajar dari dato cara yang membantu saya dalam perniagaan. saya sangat kagum dengan kerjayaan dato.
    0111-5839171(Munah)

    Reply
  15. author

    Mohammad riduan bin hamdan1 year ago

    Assalamualaikum dato.. saya riduan Dari kajang ..hajat saya ingin membincangkan mengenai event@karnival yg akn saya laksana kn pd bulan 3 2107 ..saya berbesar hati sekiranya dato ingin bekerjasama memeriahkan event saya tu di rasah Perak..sebuah felda terpencil utk saya berikan hiburan Dan peluang perniaggan bg org2 di sana dan ingin mengutip sedikit Bantuan utk mangsa banjir di pantai Timur..harap dato berkesempatan utk menghubungi saya kembali

    Email: ridzwanali82@gmail.com
    01127728865
    0182790517..

    Assalamualaikum

    Reply
  16. author

    uchop1 year ago

    Terbaik Dato Vida. Semoga terus berjaya dlm bidang perniagaan!!!

    Reply
  17. author

    uchop1 year ago

    Terima kasih Dato Vida kerana banyak memberi inspirasi dan ilham kpd anak2 muda sekarang utk terus berjaya!!! semoga Allah memberkati kita semua!!!

    Reply
  18. author

    siti nur haliza binti abdullah1 year ago

    assalamualaikum Dato Vida.
    sy perlukan pertolongan dato.. ini num sy 0109380117
    smoga sgala kebaikan dato di balas Allah

    Reply
  19. author

    Noor Zalieka Kamarudin1 year ago

    Assalammualaikum datuk seri vida sy ingin meminta bantuan dri datuk. Jika sudi hubungi saya 0102888958

    Reply
  20. author

    fadillah sulaiman1 year ago

    salam datuk seri. saya fadillah dari kuching, sarawak. kelab kami akan mengadakan program bertemu pelanggan dan juga mengadakan mini club race untuk pocket bike. justeru itu, kami ingin menjemput datuk seri dalam program ini. sila hubungi saya 0168955051 untuk keterangan lanjut serta program yang akan diadakan.

    Reply
  21. author

    Muhd Izwan b. Ramlan1 year ago

    Assalamualaikum Dato Vida saya student sebuah IPTA di Selangor ingin membuat sebuah program kemasyarakatan tuk subjek saya,saya ingin bertanya jika dato ingin bekerja sama atau memberi sedikit dana kepada kami bagi melaksanakan program kami.Mohon perhatian Dato.Terima kasih.
    izwan199410@gmail.com
    012-3365307

    Reply
  22. author

    Azizan bin yahaya1 year ago

    As slm dato seri vida sy seorang chef.
    Saya ingin membuat temu janji dengan dato seri, untuk membincang sesautu.
    Saya harap dato dapat meluangkan sedikit masa untuk bertemu dengan saya.
    Terima kasih

    Reply
  23. author

    Yahya Khan1 year ago

    Salam Dato’ Seri Vida,

    I have a very good script to make a family-oriented Film based on a real-life story of a couple in Malaysia. I propose you to play the lead role (main actress) in this movie. Thank you.

    Sincerely,
    YAHYA KHAN
    Kuala Lumpur
    018-2681606
    ykpathan73@gmail.com

    Reply
  24. author

    norhazlina abd.latip12 months ago

    assalammualaikum dato. akak nk minta sedikit advice to motivate me .i have been working my whole life 7 yet still can’t achieve my goal . pls help me. ina 013 3070207

    Reply
  25. author

    sahzliynah12 months ago

    assalamualaikum dato. sya skrg tengag bwat krja krsus berkaitan campuran pemasaran di Syarikat Vida Beauty. sya hrap dato dapat bantu sya untuk mendapatkan maklumat berkaitan produk,harga,promosi dan pengedaran dalam syarikat Vida Beauty. sya hrap dato dapat bantu syaa. shazliynah(0178163992)

    Reply
  26. author

    Dato Amz12 months ago

    Apehal bengap sangat korang ni? Siap letak no fon suh dato vida contact?

    Kau fikir kau siapa? Amboi..

    Lagi 1, artikel dan web ni bukan milik dato vida. Dia takkan perasan pun komen2 korang semua.

    Reply
  27. author

    david12 months ago

    dear datuk vida i’m looking forward to receive your call as soon as possible ..thanks…my h/p is 01112427167 …interested in discussing business

    Reply
  28. author

    LIM WAH LOONG10 months ago

    Dato AMZ…Salam ..Org x yang letak number untuk mohon bantuan dan guide untuk meniaga . X salah kan .Daripada manusia yang suka kutuk tengok orang hidup senang..golongan yang minta bantuan ini lagi baik dengan harapan Dato Vida yang dermawan akan bantu yang susah..kalu benda yang Dato Amz betul..Y wujudkan SITE ini…sabar yang berhormat..kalu x dapat bantu pun xpe..biarlah orang yang minta bantuan tu ringan hati sikit dengan luahan hati dalam site ini. secara x langsung , Dato Vida dapat pahala kerana jadi tempat luahan hati orang. Beliau jadi lagi ciptaan Mulia…bkn kat semua orang kita boleh meluahkan perasaan…

    Reply
  29. author

    LIM WAH LOONG10 months ago

    Dato VIDA is a IRON LADY..Semoga beliau lagi berjaya di persada dunia..Proud be a Malaysian Lady..God BLess U Dato..Doax insanx yang Dato pernah bantu akan sentiasa bersama ..

    Reply
  30. author

    Rozita8 months ago

    Salam Dato..
    Sekiranya Dato memerlukan trader untuk maximisekan modal dato..mohon pm saya
    0133873670
    Rozita

    Reply
  31. author

    Haniza8 months ago

    Assalam Datuk Seri Vida. Saya mmg minat dan kagum dgn kejayaan datuk seri vida. Hati saya berkata, sudikah datuk seri menolong saya. Saya ingin meminta tolong sangat2 dgn datuk seri utk berikan saya pekerjaan dlm syarikat datuk seri. Saya bukan minta tolong derma duit tapi pekerjaan memandangkan sudah 2 tahun saya menganggur. Dah puas minta kerja tapi umur jd penghalang. Minta jasa baik datuk seri berikan saya peluang. Tolong call saya 0189630260. Terima kasih. Wassalam.

    Reply
  32. author

    AIN1 month ago

    SALAM DATO SRI
    SAYA MERUPAKAN BAKAL GRADUAN DALAM BIDANG KAUNSELING.SELEPAS BULAN 10 2018 SAYA AKAN MENJADI PENGANGGUR TERHORMAT NAMUN JIKALAU MEMERLUKAN KHIDMAT SAYA ATAU ADA KERJA KOSONG MINTAK JASA BAIK DATO SRI BERIKAN SAYA PELUANG TERSEBUT.
    01116881250-AIN

    Reply

Leave a reply "Biodata dan Profile Datuk Seri Vida, Pengasas Pamoga dan Qu Puteh"