Biodata dan Profile Datuk Seri Vida, Pengasas Pamoga dan Qu Puteh


Biodata dan Profile Datuk Seri Vida
Nama Penuh: Datuk Seri Dr. Hajjah Hasmizah Othman
Asal: Machang, Kelantan
Umur: 44 Tahun
Adik Beradik: Anak bongsu daripada tiga beradik
Pendidikan: Sarjana Muda Pendidikan (Kesusasteraan Melayu dan Sejarah) dari Universiti Sains Malaysia (USM) dan Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang Biologi dari Universiti Monash.
Kerjaya: Usahawan produk kesihatan dan kosmatik
Nama Suami: Fairuz Ahmad Zainuddin
Nama Anak:
Nur Edlynn Zamileen Muhammad Amin, 10 tahun
Muhammad Eric Zacquan, 8 tahun

Fakta mengenai Datuk Seri Vida

  • Beliau adalah orang yang sangat minat berniaga, malah mula menjual nasi lemak dan kuih muih seawal usia sembilan tahun
  • Beliau pernah bekerja di kilang, menjual pokok bongsai, bekerja di restoran makanan segera dan tidak ketinggalan bekerja sebagai cikgu sekolah selama 12 tahun di Sekolah Jenis Kebangsaan Pooi Lam
  • Beliau pernah dikritik hebat dengan penampilannya yang sentiasa ‘disinari’ kilauan, ‘blink-blink’ dan keterlaluan dari hujung rambut hinggalah ke hujung kaki.
  • Beliau pernah kehilangan 2 anaknya yang terkorban akibat kebakaran rumahnya pada tahun 2013. Sumber: mStar.
  • Dato Vida juga pernah menjadi ibu tunggal selama bertahun-tahun dan membesarkan anak secara berseorangan sebelum berkahwin semula.
  • Dato Vida merupakan seorang usahawan dan jutawan wanita dengan syarikatnya, Vida Beauty Sdn Bhd yang mempunyai ratusan pekerja.
  • Pernah menaja program tv seperti Gegar Vaganza, Mentor Milenia TV3, Anugerah Juara Lagu (AJL29). Penajaan pada AJL29 mencecah RM3 juta manakala GegarVaganza pula hampir RM2 juta.
  • Pernah menaja pasukan bola sepak Kelantan dan mensyaratkan stadium dicat dengan warna pink (merah jambu) dan nama pasukan ditukar dari The Red Warriors kepada Pamoga Qu Puteh The Red Warriors. Hebat sungguh skill marketing beliau!
  • Slogan dan tagline produknya yang terkenal iaitu – qu puteh, qu puteh, barulah putih! (sambil menyentuh pipi dengan jari yang digayakan)

datuk-seri-vida familyvida solat

Untuk yang berminat untuk follow Dato Seri Vida. Boleh follow page di bawah:
Instagram Datuk Seri Vida: https://www.instagram.com/datoserivida/
Facebook Datuk Seri Vida: https://www.facebook.com/datoserivida

Sedikit kata-kata motivasi yang dipetik dari akaun IG beliau:

I can’t tell the key of success, but the key to failure is trying to please everyone… Kita punya citarasa yang berbeza, kita punya interest yang berbeza, walau kita sesama manusia… Bak kata orang, rambut sama hitam, tapi hati masih lain-lain… Selamat pagi semua.. Semoga hari ini lebih baik dari semalam..



Carian Berkaitan

dato seri vida, dato vida, biodata dato seri vida, biodata dato vida

Azhan

Seseorang yang cuba mempersembahkan sesuatu bermakna buat masyarakat.

More Posts - Website


Artikel Berkaitan

Tags: #biodata #jutawan #pamoga #pengasas #qu puteh #vida

Biodata Usop Mentor Milenia 2017
Biodata Usop Mentor | Berbekal semangat tidak mudah putus asa, jejaka bernama Muhammad
5 Artis Malaysia Yang Berasal Dari Johor
Jika sebelum ini penulis berkongsi mengenai artis Malaysia yang berasal dari Felda, Kelantan, Sabah
Biodata Nursyafiq Farhain, Anak Saleem Iklim Yang Viral Di Media Sosial
Biodata Anak Saleem Iklim | Ke mana tumpahnya kuah, kalau bukan ke nasi.
Biodata Issey Fazlisham, Host Mentor Milenia
Pesona bintang pelawak dan pelakon bernama Issey Fazlisham ini semakin bersinar di persada
  1. author

    John deo8 months ago

    Hi, Datuk Seri. U are really idol for those who wants to be success in life. Keep it up Datuk Seri, SYABAS !!!!

    Reply
  2. author

    malik riduan bin mispan6 months ago

    88021501XXXX
    017-6782083
    salam hormat kpd DATO SRI VIDA. saya mahu bincangkan tentang peniagaan dan mahu membuat perjumpaan kepada pihak dato.
    sekian terima kasih

    Reply
  3. author

    Muhammad Huzaifi bin Mohd Zainul5 months ago

    Assalamualaikum saya huzaifi masih student di uiam. Saya mencari kerja untuk mengurangkan beban family sy.. jika Dato’ ade perlukan pekerja…sy sgt memerlukannya.. ini no sy dato 0142794853

    Reply
  4. author

    man5 months ago

    Assalammualaikum dato Sri Vida.
    Saya man.ada hasrat hendak meminta pertolongan dari dato
    Sila hubungi saya..sekian
    Terima kasih

    Reply
  5. author

    hartini5 months ago

    Salam Dato’ Sri,
    Saya daripada Pertubuhan Seni Silat Terlak Empat Malaysia, Boleh saya dapatkan alamat penuh HQ Dato’ Sri? Terima Kasih
    Hartini tel 0132872312

    Reply
  6. author

    korina4 months ago

    hi dato , saya orang sarawak . dato adalah idola sya .

    Reply
  7. author

    Zainon binti Noordin4 months ago

    Assalam Dato Seri
    Saya berharap Dato Seri dapat menjadi partner dalam penubuhan sekolah Antarabangsa di Bangi. Kalau dato berminat dlm perniagaan ini, harap dapat contact saya di hp +60127735606

    Reply
  8. author

    Azman aziz4 months ago

    Salam Dato Sri vida???saya nok mintok tulon dgn Dato Sri vida…saya asal Kelate jg…xp bkan Machang…di Kok Lanas dkt doh dgn Machang tu…saya mintok jasa baik Dato Sri vida kerja kosong bagi tahu kat saya…saya ingin membantu keluarga sya dgan kesempitan dan serba sederhana…harap Dato Sri vida hubungi saya 0172581362 Azman…

    Reply
  9. author

    zam4 months ago

    assalam.dato sya zam dri p.jaya.sya amat2 memerlukan bantuan dato demi keselamatan nyawa keluarga sya.terutama mak sya yg (oku)anak&isteri.sumpah demi ALLAH sya merayu pda dato.sembah sujud rayu dato sudi bantu demi nyawa keluarga sya.ni no fon sya-014-2276891..

    Reply
  10. author

    sheema4 months ago

    salam dato..sy ingin ke buitik dato di ipoh tp sy x tau dimana blh x bg sy lokasi..

    Reply
  11. author

    Yusri Ahmad3 months ago

    Asslm dato..
    Bolehkah kiranya dato menjadi funder kpd prniagaan sy..harap dato dpt membantu saya..

    Reply
  12. author

    Zainal abidin3 months ago

    Salam dato vida..saya nak minta dato vida bimbing saya jadi usahawan berjaya..saya datang dari keluarga yang susah..hubungi saya 0132320338

    Reply
    • author

      Noor aizam bt tualib3 months ago

      askum dato nk mintak tlong lh ini no hf sy 01121268663

      Reply
  13. author

    Farid2 months ago

    Assalammualaikum dato seri.. Sy nak mintak bantuan dr dato seri jika sudi membantu sy..
    Sy nak mintak bantuan daripada jutawan yg bermurah hati utk bantu ringankn beban sy.
    Jika dato seri tergerak hati utk bantu sy blh lah hubungi no sy.
    014-5061812 (Farid)

    Reply
  14. author

    munah2 months ago

    Salam dato, saya mohon pertolongan dan ingin berkongsi serta belajar dari dato cara yang membantu saya dalam perniagaan. saya sangat kagum dengan kerjayaan dato.
    0111-5839171(Munah)

    Reply
  15. author

    Mohammad riduan bin hamdan2 months ago

    Assalamualaikum dato.. saya riduan Dari kajang ..hajat saya ingin membincangkan mengenai event@karnival yg akn saya laksana kn pd bulan 3 2107 ..saya berbesar hati sekiranya dato ingin bekerjasama memeriahkan event saya tu di rasah Perak..sebuah felda terpencil utk saya berikan hiburan Dan peluang perniaggan bg org2 di sana dan ingin mengutip sedikit Bantuan utk mangsa banjir di pantai Timur..harap dato berkesempatan utk menghubungi saya kembali

    Email: ridzwanali82@gmail.com
    01127728865
    0182790517..

    Assalamualaikum

    Reply
  16. author

    uchop1 month ago

    Terbaik Dato Vida. Semoga terus berjaya dlm bidang perniagaan!!!

    Reply
  17. author

    uchop1 month ago

    Terima kasih Dato Vida kerana banyak memberi inspirasi dan ilham kpd anak2 muda sekarang utk terus berjaya!!! semoga Allah memberkati kita semua!!!

    Reply
  18. author

    siti nur haliza binti abdullah1 month ago

    assalamualaikum Dato Vida.
    sy perlukan pertolongan dato.. ini num sy 0109380117
    smoga sgala kebaikan dato di balas Allah

    Reply
  19. author

    Noor Zalieka Kamarudin4 weeks ago

    Assalammualaikum datuk seri vida sy ingin meminta bantuan dri datuk. Jika sudi hubungi saya 0102888958

    Reply
  20. author

    fadillah sulaiman1 week ago

    salam datuk seri. saya fadillah dari kuching, sarawak. kelab kami akan mengadakan program bertemu pelanggan dan juga mengadakan mini club race untuk pocket bike. justeru itu, kami ingin menjemput datuk seri dalam program ini. sila hubungi saya 0168955051 untuk keterangan lanjut serta program yang akan diadakan.

    Reply
  21. author

    Muhd Izwan b. Ramlan2 days ago

    Assalamualaikum Dato Vida saya student sebuah IPTA di Selangor ingin membuat sebuah program kemasyarakatan tuk subjek saya,saya ingin bertanya jika dato ingin bekerja sama atau memberi sedikit dana kepada kami bagi melaksanakan program kami.Mohon perhatian Dato.Terima kasih.
    izwan199410@gmail.com
    012-3365307

    Reply

Leave a reply "Biodata dan Profile Datuk Seri Vida, Pengasas Pamoga dan Qu Puteh"