Resepi Bubur Ayam Sedap Ala McD

Malaysian Porridge

Resepi Bubur Ayam. Bubur ataupun porridge seringkali dikaitkan dengan makanan orang ketika sakit. Betul tak? Tapi tahukah anda bubur boleh menjadi makanan yang sangat versatile. Ia boleh dinikmati oleh sesiapa sahaja tak kira orang dewasa mahupun kanak-kanak. Malah bayi pun mula belajar makan dengan bubur kosong. Kebiasaannya bubur dimakan pada waktu sarapan, tetapi bubur bukan sahaja setakat untuk makan pagi. Lihat saja di McDonald’s, bubur ayam adalah menu tetap untuk makan tengahari dan makan malam. Malah untuk outlet McD 24 jam, ia ditawarkan untuk sepanjang hari!

Mari kita lihat resepi bubur ayam yang sedap, ringkas dan mudah untuk disediakan.

Bahan Memasak Bubur Ayam

  • 1 1/2 cawan beras
  • 1 biji lada merah
  • 1 inci halia – dihiris halus
  • bawang goreng
  • sedikit isi ayam – dipotong kecil atau dadu
  • pati ayam secukup rasa (stok ayam)
  • sup sayur adabi atau perasa pilihan anda
  • sedikit minyak bijan (optional)
  • sedikit garam
  • sedikit air
  • sedikit daun bawang dan sup – dihiris

Cara Memasak Bubur Ayam

  1. Rebus ayam terlebih dahulu. Pastikan air rebusannya banyak untuk masak nasi dan juga sebagai kuah bubur.
  2. Bila ayam sudah empuk, asingkan ayam dan air rebusan ayam.
  3. Masukkan beras dan masak nasi dengan air rebusan ayam tadi.
  4. Anda boleh gunakan pati ayam (stok ayam) untuk menggantikan air rebusan ayam tadi. Kalau masak bubur untuk bayi dan kanak-kanak, gunakan stok ayam yang tanpa garam dan MSG. Ianya lebih baik untuk kesihatan.
  5. Kacau dan masukkan air rebusan ayam sedikit demi sedikit sehingga nasi menjadi kembang dan lembik.
  6. Masukkan juga serbuk perasa seperti sup sayur adabi untuk menambahkan aroma bubur.
  7. Bila sudah masak dan menjadi bubur, masukkan halia, garam dan hirisan daging ayam ke dalam bubur.
  8. Sebelum dihidang, taburkan hirisan bawang goreng, lada merah dan daun bawang atau daun sup serta titiskan sedikit minyak bijan. Letakkan juga sedikit telur masin, kacang dan ikan bilis goreng jika anda suka.

Malaysian Porridge

Bubur Dengan Telur Masin Dan Sos Ikan

Sup Sayur Adabi

Bubur Nasi Untuk Bayi


Carian Berkaitan

resepi bubur ayam mcd, resepi bubur ayam, resepi bubur mcd, resepi bubur ayam sedap

Azhan

Seseorang yang cuba mempersembahkan sesuatu bermakna buat masyarakat.

More Posts - Website


Artikel Berkaitan

Tags: #cara buat bubur ayam #resepi bubur nasi bayi

Resepi Spaghetti Telur Masin Yang Sedap
Pernah tak anda makan udang goreng mentega telur masin atau ketam goreng mentega
Resepi Pencuci Mulut Puding Oreo
Resepi Puding Oreo. Sudah masuk hujung minggu, ada rakan-rakan yang akan datang ke
Cara Buat Ais Lavender Matcha Green Tea Latte
Segar betul rasanya dapat minum ais green tea RM5 yang dijual dalam cawan
Resepi Breakfast Ring Yang Sedap Dan Mudah
Ramai yang tidak begitu berselera pada waktu pagi untuk mengambil sarapan berat. Mungkin
  1. author

    Nur Husna Ahmad Hasib6 months ago

    Tengok gambar je pun dah tahu sedap. Tak sabar nak try sendiri haha. Thank you share resepi! 😀
    Anyway, kalau rajin singgah lah baca blog. Thank you in advance and have a good day 🙂

    Reply
  2. author

    Mek McD4 months ago

    Bubur ayam mcd is my fav! Pegi mcd memang wajib order bubur ayam ni, yg large pulak tu hehe

    Reply

Leave a reply "Resepi Bubur Ayam Sedap Ala McD"