Resepi Wajik (Pulut Manis)

Kuih Wajik Pulut Manis

Kuih wajik yang juga dikenali sebagai pulut manis atau nasi manis adalah makanan pemanis mulut yang kebiasaannya dihidangkan pada majlis perkahwinan atau hari raya. Wajik biasanya dimasak bermusim kerana ia kurang sesuai dimakan pada hari-hari biasa kerana rasanya yang tersangat manis dan diperbuat daripada beras pulut.
 

Bahan-bahan Wajik

  • 7 pot beras pulut (rendam selama 5 jam dan kukus)
  • 1 kg gula
  • 1/2 kg gula merah
  • 1 cawan air
  • 4 santan pekat
  • 1 sudu teh garam
  • 2 helai daun pandan (diikat simpul)

 

Cara Memasak Wajik

  1. Masukkan gula, gula merah, daun pandan dan air ke dalam periuk atau kuali.
  2. Masak sehingga gula larut dan kemudian tapis.
  3. Masukkan santan dan sambung masak sehingga pekat.
  4. Masukkan pulut yang telah dikukus dan kacau rata. Gaul sehingga sebati dan berkilat.
  5. Sejukkan dan potong dahulu sebelum dihidang.

Kuih Wajik Pulut Manis

Cara Memasak Wajik


Carian Berkaitan

resepi wajik, resepi pulut manis, pulut manis, resepi wajik paling sedap

Azhan

Seseorang yang cuba mempersembahkan sesuatu bermakna buat masyarakat.

More Posts - Website

Loading...

Tags: #cara masak wajik

5 Chef Selebriti Malaysia Popular Masa Kini
Siapa kata jadi tukang masak atau chef tidak boleh popular. Chef Wan, Chef
Resepi Ayam Masak Sos Tiram Dan Asparagus
Hidangan ayam masak sos tiram bersama asparagus ini cukup menyelerakan dan berkhasiat. Menu
Resepi Cheese Ball Untuk Anak-Anak Di Rumah
Sampai satu masa, anak-anak kecil akan mengalami ‘hilang selera makan’ dalam proses mereka
Masak Steamboat Sendiri di Rumah!
Seronok ya jika dapat makan buffet steamboat seperti di Seoul Garden atau Johnny’s
  1. author

    Nur Razali7 months ago

    Patutla manis banyakknye guna gula mak nur dulu suka makan wajik nih tapi bila umur da meningkat da makin kurang makan sebab nak jaga kesihatan kan. Kalau kat jb ni wajik ikat comel2 dalam plastik pastu letak kat bunga paha dulu2 selalu nmpk bila kite pegi majlis kawin. Rasanya sekarang macam da kurang bt gitu. Org lbh senang letak telur kan. Terima kasih kongsi resepi manisan tradisional ni at least orang akan ingat dan tak dilupakan 😉

    Reply

Leave a reply "Resepi Wajik (Pulut Manis)"