Pejabat AEON Credit Services

Cara Semak Baki AEON Kredit

Ramai yang bertanya tentang bagaimana cara untuk menyemak baki pinjaman AEON Credit. Sebenarnya caranya adalah sangat mudah. Anda boleh melakukan semakan AEON credit menggunakan SMS melalui telefon bimbit anda sahaja.

Namun begitu ada juga yang tidak tahu apakah yang dimaksudkan dengan AEON Credit walaupun pernah mendengarnya. Maklumlah ramai yang biasa membeli belah di shopping mall seperti AEON dan AEON Big (dahulunya dikenali dengan nama Jusco dan Carrefour).

AEON Credit Service sebenarnya adalah pemberi hutang melalui kredit kad, ansuran bulanan, insurans dan pinjaman peribadi walaupun mereka sendiri bukanlah satu institusi bank. Disebabkan itu, keuntungan syarikat terletak hanya melalui faedah ataupun interest dari pemiutang dan terhad kepada perkhidmatan yang mereka tawarkan sahaja.

Berbeza dengan pakej pinjaman peribadi bank-bank lain di Malaysia, syarat-syarat yang dikenakan untuk personal loan AEON Credit tidak begitu ketat. Syarat-syarat pinjaman peribadi ini memudahkan pemohon untuk meminjam.

UPDATE: Bermula 1 Februari 2019 AEON Credit Service telah menaikkan syarat kelayakan pendapatan bulanan minimum kepada RM1,500 sebulan (gaji kasar).

Tempoh maksimum membayar pinjaman juga telah dinaikkan kepada 7 tahun, atau 84 bulan. Sebelum ini tempoh pembiayaan pinjaman peribadi AEON ialah 5 tahun sahaja.

Cara Semak Baki Pinjaman AEON Melalui SMS

1. Ambil telefon bimbit anda dan buka aplikasi Messages untuk menghantar SMS.

2. Taip kod pendek seperti ini:
AEON <Keyword> <4-digit akhir Kad Pengenalan>

3. Untuk senarai penuh Kod SMS dan Jenis Perkhidmatan yang ditawarkan, sila rujuk jadual di bawah:

AEON Credit Card Inquiry
AEON CCSTS 1234* – Application Status
AEON CCBAL 1234* – Outstanding Balance
AEON CCMIN 1234* – Minimum Payment Amount
AEON CCAVA 1234* – Available Limit
AEON CCACT 5678**1234* – Card Activation
AEON CCWAY – Payment Channel
**5678 = Last 4 digit credit card no.
*1234 = Last 4 digit new / old / I.C or passport no.

AEON-XPRESS Easy Payment Inquiry
AEON STS 1234* – Application Status
AEON BAKI 1234* – Outstanding Balance
AEON BAYAR 1234* – Payment Amount
AEON PENUH 1234* – Full Settlement Amount
AEON AKHIR 1234* – Final Payment Date
AEON CARA – Payment Channel
*1234 = Last 4 digit new / old / I.C or passport no.

4. Hantar mesej anda ke nombor 63633.

Cara Semak Baki Pinjaman AEON Credit

Semoga info cara menyemak Baki Pinjaman AEON Credit ini berguna untuk anda. Dah berhutang tu, jangan lupa bayar pula ye!

Selamat mencuba.

Print Friendly, PDF & Email

About Azhan

Seseorang yang cuba mempersembahkan sesuatu bermakna buat masyarakat.

46 comments

  1. Semak berapa bal hutang sy
    Nama murugamal a/p rajangam
    680209055216
    0146655340

  2. Semak berapa baki hutang kereta kendari
    Ic 710211045230

  3. Ahmad farhan bin mohammad@omar

    Semak berapa baki saya ic 870216115691
    0179768510

  4. sabaria binti andi asis

    SEMAK BERAPA BAKI HUTANG SAYA IC NO. 770805125304
    0189645803

  5. Farah Noor Hidayu Binti Md Rizal

    Semak berapa baki hutang saya.
    I.C no. 660104106381
    Phone 01111913931

  6. Aghilan A/L Subramanian

    Semak berapa baki motor saya
    Nama; Aghilan A/L Subramanian IC NO;750930025259
    Motor No;JRN7550
    H/P;0108861963

  7. Khairul ridzuan bin baharum

    Semak berapa baki hutang dan nak nombor agreement aeon
    Nama: khairul ridzuan bin baharum
    Barang: samsung tab2 7.0 3G
    No kp: 890913-06-5085
    H/P:0199266805
    Tarikh ambil barang: 3/9/2012

  8. Mahendran a/l singraveloo
    920924 14 6731
    Check balance loan payment

  9. saiddatul azman bin said

    semak baki hutang peti ais
    saiddatul azman bi said
    691030085435

  10. Semak pembayaran kereta sy cbw 7701
    Dan jumlah semua bulan belum dia bayar berapa
    Sy mahu buat pembayaran bulanan

  11. Semakan pembayaran acc myvi
    ‭861003183156‬
    Mohd shuqran al firdaus bin abd aziz
    No telefon
    01139299138

  12. Sithartan a/l perumal

    Semakan pembayaran motor
    890720435131
    Sithartan a/l perumal
    0183283449

  13. Jamaludin bin saffie

    Semak BAKI pinjaman aeon elken saya
    8201046239
    0107966745

  14. ainol sonia binti mohd nazri

    tolong semak baki set bilik tidur saya

  15. semakan status bayaran ansuran moto

  16. tolong cheak last bayar i brp ..
    850713145500
    01160888898

  17. Mohammad safri bin budun

    Tolong semak baki motor saya ct100 ss6729w

  18. tolong semak baki yang tertungak berape saya nak buat bayaran
    y125zr
    jru8720
    ziana harun
    970405016762
    0177517101

  19. tolong semak baki dan bayaran kenderaan yamaha y125zr
    0177517101
    970405016762

  20. Tolong semak baki Motorcycle​ mosquito
    Scooters.i/c:720707-12-5233
    Telephone: 0172350470

  21. SUZIDAWATI ZULKIPLI

    semak baki hutang saya
    0127547019
    791018115476

  22. Swmak baki hutang elken saya.930607065515

  23. apasal diorang comment pasal loan diorang???
    kau check la sendiri…..

  24. AHMAD FARIS BIN AZMI

    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

  25. jangan la bagi no IC… semak la sendiri,,, step by step dah ade… bahaya betul,, senang2 post IC dgn phone

  26. Tipu ni.. Bila anta sms xdpt pun, dia kata no ic kita bg last 4 digit tu salah.. Makan duit jugak sms pun.. Tggu jela depa kol. Kita nk buat bayaran habis, mcm2 pulak..

  27. Berapa baki pinjaman mudah motosikal sya ?

  28. semak status pinjaman saya?

  29. Asnah binti martin

    Tolong semak baki hutang ansuran aeon
    Barang:samsung s5 dan samsung tab

  30. Nurhidayatul bt zakaria

    Saya nak semak baki pimjaman aeon saya
    NAMA:NUR HIDAYATUL BT ZAKARIA
    NO IC:970331025446
    NO TEL:0173846012

  31. Check my balance..
    Motor AKK 8024
    01136214291

  32. SAB 3281 D.tolong cek baki motosikal ni
    0138766373

  33. check my balance
    motor QRH6258
    0169326102

  34. Check balance
    Moto TBU 7739
    0102296914

  35. Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Just nk inform korang kne g saluran SMS utk tahu baki akaun korang atau hubungi terus no AEON yg sepatutnya.. Bukannya tanya dlm ni.. Xda org yg akn check kn pon utk korang.. Dedahkan IC & no phone adalah bahaya.. Satu tips ak nk beritahu adalah klu korang masukkan no ic last 4 digit xblh bermaksud no telefon dgn ic x match sbb tu xblh check.. Waktu masukkan maklumat kne beri no phone sebenar dgn pemilik ic… Sekian..

  36. mohammad rafiq bin md rafei

    semak brape baki hutang sya
    961219035113
    0172985065

  37. noob btl la kome ni… mane mau nye

  38. Adakah motor ndc 2044 ditarik oleh aeon kredit

  39. NAK TAHU BALANCE MOTOR SAYA ADA BERAPE?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: