Gambar PosLaju

Cara Semak Tracking Barang Poslaju Secara Online

Cara Semak Tracking Poslaju. Mendapatkan status tentang barang yang kita hantar ataupun dipanggil Pos Tracking merupakan satu perkhidmatan yang disediakan oleh pihak Poslaju Malaysia. Dengan adanya perkhidmatan semak barang dari pos laju ini, kita boleh mengetahui status terkini secara online barang yang dipos menggunakan servis pos laju.

Antara maklumat yang boleh kita dapati melalui perkhidmatan poslaju tracking – track and trace ini adalah:

  • Bila barang tersebut dihantar
  • Lokasi terkini barang tersebut
  • Proses-proses penghantaran yang dilaluinya
  • Lain-lain aktiviti berkenaan barang tersebut (seperti telah sampai ke alamat penerima namun masih belum dituntut dan sebagainya)

Berikut adalah cara menyemak status penghantaran barangan anda secara online tanpa perlu datang ke kaunter Pos Laju. Ianya sangat mudah, mesra pelanggan dan menjimatkan masa.

Langkah-langkah Semak Barang Tracking Poslaju

  1. Pergi ke laman rasmi semakan poslaju di URL 1 atau URL 2 ini.
  2. Masukkan nombor tracking kurier (consignment note) pada kotak semakan yang disediakan.
    – Perlu diingat nombor tracking tidak perlu dijarakkan.
    – Boleh masukkan sehingga 15 no yang hendak disemak dalam satu masa.
    – Asingkan setiap nombor tracking dengan semicolon (;) atau butang <enter>
    Track And Trace PosLajuConsignment Number Tracking Poslaju
  3. Tekan button ‘TRACK’
  4. Lihat status untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang barang yang dihantar

Semoga maklumat yang dipaparkan berguna untuk anda. Jika sistem tidak menjumpai nombor consignment note atau no tracking yang anda masukkan, berkemungkinan besar anda telah memasukkan nombor yang salah atau ‘invalid’. Sila buat semakan semula atau ‘double-check’ nombor yang anda masukkan.

Sekiranya anda membeli belah secara online, minta penjual memberikan tracking no yang betul kerana berkemungkinan terdapat salah taip, tertinggal huruf atau tertukar nombor dan sebagainya. Sebagai manusia, kadang-kadang terdapat kesilapan yang tidak disengajakan.

Semak Poslaju Menggunakan SMS

Di samping semakan secara online melalui website, status barang yang dihantar juga boleh disemak menggunakan khidmat pesanan ringkas (SMS). Namun begitu, caj akan dikenakan untuk setiap mesej yang dihantar. Berikut adalah cara-cara dan contoh SMS yang dihantar:

Taip PL<jarak>(Tracking Number) dan hantar ke 33333

Hubungi Poslaju

Untuk makluman, setiap barang yang dihantar akan direkodkan di dalam sistem. Jadi setiap parcel, akan mempunyai nombor tracking kurier atau consignment note yang unik.

Namun sekiranya anda masih mengalami masalah untuk ‘trace’ barang yang dihantar, boleh berhubung terus dengan pihak PosLaju seperti alamat di bawah:

Pos Malaysia Headquaters
Jalan Sultan Hishamuddin,
City Centre, 50050 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

  • No. Telefon: +60 (0) 3 2274 1122
  • No. Fax: +60 (0) 3 7628 0082
  • Email: care@pos.com.my
  • Hotline: 1300 300 300
  • Overseas: +60 (0) 3 7626 1900
Print Friendly, PDF & Email

About Azhan

Seseorang yang cuba mempersembahkan sesuatu bermakna buat masyarakat.

63 comments

  1. EH46392167MY

  2. EN806288919MY

  3. Nurul sahera shasa binti ahmad

    EP178798869MY

  4. Sekarang dah boleh semak status poslaju tracking dengan lebih cepat dan senang menggunakan sistem yang kami bangunkan. Mohon admin berkongsi untuk manfaat orang ramai 🙂

  5. NURHAYATI BTE RADUAN

    EH632118651MY

  6. EH683479124MY

  7. NurFarah Syazwani

    EH55697098My

  8. EN938162121MY

  9. EH667411343MY

  10. intan shafina bt mohd razmi

    EP454457404MY

  11. Muhamad Hafizi

    MY1004477828

  12. Nursyahirah Sabri

    EP499958839MY

  13. Nursyahirah Sabri

    EN065992659MY

  14. Nor kharrishah binti karim

    EH719980272MY

  15. naruzilawati salleh

    EN214233028my

  16. Amir rijaluddin bin abu othman

    EH826215779MY

  17. ER528183934MY

  18. EN250194962MY

  19. EH82653773MY

    • Suzianah binti mosungkil

      ERC231046317MY
      Barang saya belum sampai!!! Dah hampir tarikh yang sepatutnya tapi sepertinya tiada perkembangan sudah!!?

  20. Tracking Number: ER810249531MY
    Courier Company: Poslaju Express
    ==================================

  21. Barang saya tidak sampai ii ke saya

  22. LG250787245MY

  23. MUHAMAD AFIQ IZZUDIN BIN MAT ROFI

    ERA248240867MY

  24. SUZILA BINTI SAAD

    EH988531782MY

  25. Nurul aliq maisarah

    EP 654217571MY

  26. EP668601375MY. Barang saya ada kt mana sekarang?.

  27. en323688268my

  28. ERB078476835MY ermmm agak nya barang sya dh sampai kt mne ye

  29. D sini saya berharap agar pihak pos laju lbh teliti d waktu pengasingan barangan yg akan d hantar,jngn hanya berdasarkan poskod sahaja. Sebaiknya tolonglah baca alamat dngn lebih teliti.. contohnya seperti kes sy lalui klmarin.. memang salah saya , saya akui sy tersilap mengisi no poskod kerana no poskod yg d beri oleh pembeli menjadi terlalu kabur dsebabkan dia menulis alamat d atas kertas kmudian ambil gambar dan sent pada sy.. bkn nya taip terus d wsap, apa terjadi? No yg betul ialah 09800.. iaitu poskod serdang kedah.. tetapi apa yg sy nmpak dan tulis ialah 98000 iaitu poskod daerah miri d serawak.. so parcel ni setelah d check tracking no telah berada klia.. sy hubungi khidmat pelanggan pos laju.. jawapan ialah.. nothing he can do. Utk makluman smua parcel tu mengandungi buah mempelam harumanis.. katanya lg.. parcel tu akan d bawa. Ke miri sarawak.. then dorang akan cari alamat tu.. klau xda baru return balik ke sni.. seandainya ia barangan yg x mudah rosak contoh mask ke pen ke hp ke its ok.tp ini buah.klau buah tu trus d bawa ke sarawak,kmudian buah tu akan d bawa makan angin kesana sini utk cari alamat penerima yg sbnrnya hanya berada d kedah, klau lah mereka d bahagian pengasingan membaca alamat sepenuh nya sblm meletakkan d bahagian sarawak hnya berdasarkan baca no poskod sahaja. Mngkin buah tu masih dapat d selamatkan.. tp kini apa yg sy rasa kalaupun parcel tu berjaya d kembali kan, yg pasti buah tu akan menjadi bubur ataupun mngkin dah busuk, no point.. x bawa balik pun xpa.. klau posmen yg akan dapat parcel ni utk d hantar ke alamat yg x wujud d miri tu nnti terbaca komen sy ni, buka dan ambil ja buah tu makan, xpa sy halalkan.. sbb bkn snang nk tunggu buah tu kmbali, then klau kmbali pun buah dah jd bubur..langsung x guna, smentara masih elok, ambik ja makan..sbb sy dah siapkan buah utk bg ganti kpd cust d serdang ni.. harapnya perkara ini d ambil perhatian oleh pihak pengurusan dan dapat d tambah baik.. x lama pun nk baca alamat penuh penerima.. klau alamat serdang kedah.. tp poskod miri, mesti ada something wrong kan? Boleh ja cal pengirim dan penerima klau ada rasa ikhlas dan bertanggungjawab kan? Mmg saya mengaku saya salah sbb salah isi no poskod tp x salahkan klau staf pos laju buat double check sblm penghantaran

  30. Siti aishah bte sabrie

    ERB9796662MY

  31. Suzianah mosungkil

    MY2026811865M
    Barang dah sampai mana ya.. Dah masuk 3minggu

  32. Suzianah mosungkil

    ERC155490536MY
    INI SALAH SATU BARANG YANG SAYA BATALKAN KERANA SUDAH LEWAT DARI TARIKH YANG SEPATUTNYA SAYA TERIMA TAPI PEMBATALAN SAYA DITOLAK.. SAYA NAK TANYA… ADAKAH BARANG INI AKAN SAYA DAPAT JUGA.. NAK TAU DAH SAMPAI MANA??????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: