Makanan

Fucuk dan Cara Memasaknya

Fucuk Masak Lemak

Apa Itu Fucuk? Sayur pucuk sering menjadi ramuan utama dalam penyedia­an sup sayur. Di samping itu, ia juga boleh dimasak lemak, ditumis air atau dijadikan pelbagai resipi lain yang menyelerakan dalam masakan Melayu. Proses pembuatan sayur pucuk memerlukan banyak kesabaran kerana ia mengambil masa sehingga sehari suntuk untuk di­siapkan bermula …

Read More »

Cara Masak Telur Separuh Masak – Perfect Macam Kat Kopitiam!

Telur Separuh Masak

Pernahkah anda makan telur separuh masak di kopitiam, RnR atau hotel? Memang sedap dan gebu teksturnya. Tidak terlalu keras dan tidak pula terlalu cair ataupun mentah. Ada juga yang panggilnya telur setengah masak ataupun telur goyang. Tak kiralah apapun, tapi hakikatnya ia memang sedap jika dimakan ketika sarapan dan dicicah …

Read More »

Resepi Telur Masak Kicap Simple – Lauk Cepat Bila Tiada Masa

Telur Masak Kicap

Pernahkah anda kesuntukan masa untuk memasak? Atau tak tau nak masak apa kerana malas masak lauk yang berat-berat? Telur masak kicap adalah jawapannya. Makan nasi berlaukkan telur masak kicap pun boleh membangkitkan selera. Resepi orang bujang lah katakan. Simple, sedap, cepat, murah dan kaya dengan protein. Bahan-bahan Resepi Telur Masak Kicap …

Read More »

FoodPanda Kurangkan Caj Penghantaran Makanan Bagi Tahun 2019

Foodpanda Riders Malaysia

FoodPanda merupakan salah satu syarikat yang menawarkan perkhidmatan tempahan dan penghantaran makanan terus kepada pengguna. Kini, bagi tahun 2019, pihak FoodPanda mengumumkan yang mereka akan mengurangkan caj untuk penghantaran makanan jika pesanan dipesan menggunakan platform mereka. Menurut FoodPanda, bermula 1 Januari 2019 ini, pelanggan di Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya …

Read More »

20 Resepi Masakan Daging [Part 2]

Daging Goreng Berempah

Sudahkah anda mencuba 10 resepi daging yang telah saya share di post sebelum ini. Jika belum, boleh rujuk artikel Resepi Masakan Daging [Part 1] di sini. Baik, sekarang jom kita tinjau 10 lagi Resepi Masakan Daging yang sedap dan mudah dimasak. 11) Resepi Daging Masak Kurma Bahan-bahan 1 kg daging (lembu …

Read More »

20 Resepi Masakan Daging [Part 1]

Daging Goreng Berempah

Berikut adalah himpunan resepi masakan daging yang sedap-sedap. Resepi ini dikumpulkan dari sumber-sumber luar dan perkongsian di laman sosial seperti Facebook dan Instagram. 1) Resepi Rendang Daging Cili Hijau Bahan Utama 1 kg daging batang pinang 250 ml santan 2 sudu besar kerisik Garam secukup rasa 2 sudu besar gula …

Read More »

Resepi Sardin Kentang, Citarasa Versatile

Cara Memasak Sardin Masak Kentang

Ikan sardin masak apa sedap? Ikan sardin dalam tin sememangnya sedap dimakan tidak kiralah dengan nasi putih, roti canai mahupun dimakan bersama roti. Jika dijadikan lauk untuk nasi, tidak lengkap rasanya jika ikan sardin dimasak kosong sahaja. Tambahan kentang tentunya akan menjadikan lauk sardin lebih sedap dan lebih lengkap. Yela …

Read More »
error: